Koze

Alpska koza - alpina

 

Alpska koza je rasprostranjena po cijeloj Francuskoj, a podrijetlom je iz švicarsko-francuskih Alpa. Najmliječnija je pasmina u Francuskoj, te je lako prilagodljiva i ekstenzivnom i intenzivnom sustavu uzgoja. Odlikuje je i visoka otpornost, pa se ova pasmina dosta izvozi, posebno u zemlje Sredozemlja.

Alpina koze su srednje razvijenosti, dobro izraženih dubina i snažnih udova. Ova pasmina se pojavljuje u više boja, a najpoznatiji tip je chamois (šafran) svijetlo žute, odnosno smeđe boje, s crnim trbuhom i donjim dijelovima nogu te prepoznatljivom prugom koja se preko leđa pruža do repa.

Ostale tipove karakterizira pojava bijelih pruga na crnoj i smeđoj podlozi, te crno sa ili bez svijetlih nogu. Postoji i la mantelee tip, tzv. sa plaštom, u kojeg su leđa i slabine tamni, a vrat i plećke svjetliji. Odrasla ženska grla teže između 50 i 80 kg, a jarčevi oko 100 kg. Koze u laktaciji proizvedu od 600 do 900 litara mlijeka.Sanska koza

 

 Jedna je od najpoznatijih i drži se najmliječnijom pasminom koza u svijetu, lako je namjena uzgoja ove pasmine prvenstveno proizvodnja mlijeka, ona i u proizvodnji mesa ostvaruje izuzetne rezultate, obzirom daje okarakterizirana visokom plodnošću (180 - 200%), dnevnim prirastima jaradi iznad 200g te težinom odraslih grla od oko 70 kg.


Zahvaljujući odličnim proizvodnim osobinama i izvrsnoj prilagodljivosti, ova se pasmina proširila u gotovo sve krajeve svijeta. Često se koristi za poboljšanje osobina mliječnosti lokalnih pasmina, na osnovu čega su mnoge zemlje formirale vlastite uzgoje i tipove sanske koze.

Temperamentom je ovo vrlo mirna pasmina koza, koja je dobro prilagođena intenzivnom sustavu uzgoja. Dlaka joj je potpuno bijele boje, samo ponekad kremaste sa crnim ili sivim pjegama na nosu i oko očiju, lako općenito postoje muška i ženska grla koja su bezrožna ili sa rogovima, izvorna (Švicarska) sanska koza nema rogove. Trup sanske koze uočljivo je dug, ali je užeg obima. Prosječna proizvodnost utvrđena za ovu pasminu u Švicarskoj iznosi između 750 i 800 kg mlijeka, s tim da je kod najboljih grla utvrđena proizvodnja od 2000 kg mlijeka u laktaciji.